logo design
   
  psikologjia
  Psikologjia paranormale
 


PSIKOLOGJIA PARANORMALE ose PARAPSIKOLOGJIA
 
Parapsikologjia eshte nje nenbashkesi e disiplines se psikologjise, e cila kerkon te studjoje apo tu jap shpjegim  te gjitha atyre dukurive fizike e psikike te supozuara apo te parashikuara si anormale te cilat nuk bejne pjese ne ato qe quhen eksperienza te perbashketa, dhe qe shpesh here tentojn te rrezojne apo te kapercejn ligjet e fizikes.
Termi "parapsikologjia" u perdor per here te pare ne vitin 1889 nga filozofi  dhe mjeku gjerman Max Dessoir, ku me vone doktor Rhine do te indentifikonte apo  permbledhte  me kete term dhe ate te metafizikes, per te kategorizuar ato funksione te psikes te cilat nuk kane origjine psikologjike por paranormale.

Parapsikologjia qe ne themelet e saj niset me bindjen se mendja humane  shfrytezon  vetem ne nje pjese te limituar  te potencialit te saj, dhe si rrjedhoj keto fenomene anormale dhe kontradiktore ne ato raste kur ekzistojn me te vertete, munde te jene frut i nje aktivizimi spontan i jokoshences duke  prodhar keshtu fenomene apo dukuri te fshehta te mendjes.

                                      Parapsikologjia kerkon te studjoj dhe te shpjegoje fenomenet si telepatia, mbivendodhjen, psikofonin, telecinezin, parshikimet dhe shume dukuri te tjera. Deri tani asnje nga keto fenomene nuk eshte mundur te vezhgohet ne kushte  eksperimentale te   mire kontrolluara.

 
  visits 50739 visitatori (129856 hits) Pèrmbajtja e kèsaj faqe èshtè e tuteluar nga Copyright. KUJDES!!! Permbajtja e kesaj faqe eshte vetem ne nivel informative