logo design
   
  psikologjia
  Psikoanaliza-Edipi i prinderve
 

 

EDIPI I PRINDERVE
Kur flitet per Edipin, hyjme ne nje dimension mjaft te perhapur apo te popullarizuar, dhe rralle here mund te  mbetesh i mahnitur mbi temen e “dashuris” se birit me nenen e vete.
Tema e seksualitetit  per moshen e vogel, qe i kushtoi Frojdit pjesen me te madhe te kohes se tij akademike, e cila sic ai e thekson “si me te veshtiren” , duket  sot perberse e veshtrimit apo e konceptimit   me te pergjithshem  dhe qe shpesh vine gjithashtu e shmangur ne te njejten forme. Mund te themi se nuk ka person qe hyne ne psikoanalize pa folur per Edipin, shpesh  here kjo vine  edhe qe ne fjalet e para.
Por c’fare ndodh nga ana e prinderve? Edhe aty ne veshtrimin me gjithperfshires, te gjithe jane koshient per parapelqimin apo preferimin e atit per vajzat e tyre, dhe te nenave per femijet meshkuj.

Arrihet disa here te veshtrohet (oservohet) qe “e bija i ngjane atit, dhe i biri i ngjane nenes”, duke vendosur keshtu nje perkatesi somatike, kundrejt predisponimit te ndjenjes, dhe ne ate te indentifikimit perfundimtar.


ne permirsim...

 
  visits 50739 visitatori (129871 hits) Pèrmbajtja e kèsaj faqe èshtè e tuteluar nga Copyright. KUJDES!!! Permbajtja e kesaj faqe eshte vetem ne nivel informative