logo design
   
  psikologjia
  Freud dhe psikoanalizi
 

Freud dhe Psikoanaliza
                                              

Sigmund Freud (1856-1939) lindi ne Freiberg ne Cekosllovaki dhe shume shpejt familja trasferohet ne Viene ku aty kalon femijrine dhe adoleshencen. Rregjistrohet ne fakultetin e mjeksise dhe diplomohet ne fiziologji, duke u specializuar me vone ne neurologji. Aty njeh Josef Breur, fiziologu qe me hipnozin kuronte statusin e ekuilibrit, dhe interesohej per problemet e semundjeve mendore. Mbas trasferimit ne Paris, Freud frekuenton leksionet e Charcot, drejtorin e Salpetrière, i cili i kushtonte nje vemendje te vecante isteris dhe hipnosit. Menjehere Freud kupton jo vetem qe paziente ne stadin e hipnozit tregojne episode te pa zbuluar me perpara por edhe qe kjo dukej se lehtesonte shkallen e mireqenjes. I dedikohet kesaj lloje terapie, e cila nxiti padyshim kritika te ashpra ne boten e shkences zyrtare, kur ne disa raste verifikoheshin fenomene si pèrkeqsime  te renda te psikes, keto te fundit jo te lidhura me gjendjen fizike por shqetesime qe i perkisnin ngjarjeve dhe aventurave ne te shkuaren e tyre.
Sipas Freud semundja mendore vjen  si rrjedhoj e nje konflikti ndermjet pulsimeve qe koekzistojn ne cdo individ. Ky konflikt mund tè krijoj nje forme akoma me te degraduar te psikes, duke provokuar keshtu nevrosin.
Gjendja hipnotike duket se eshte ajo me e favorizuara qe mund te tregoj edhe ne subjekte me rezistent, konfliktet. Megjithate terapia hipnotike nxjerr ne pah limite te konsiderueshme: subjekti gjendet me mjekun e vet ne nje raport varesie shume intensive dhe arrine te kete permiresime vetem te perkohshme.
Terapia e vertete nuk mund te parashikoj vecese nje shkalle te koshiences gjate se ciles pazienti tregon historine e tij, i lire dhe pa censura:mjeku e degjon, i paralajmeron resistencat qe konkordojne me eksperiencat te cilat tashme gjenden te zhvendosura ne anet me te thella te shpirtit.  
 
  visits 50739 visitatori (129874 hits) Pèrmbajtja e kèsaj faqe èshtè e tuteluar nga Copyright. KUJDES!!! Permbajtja e kesaj faqe eshte vetem ne nivel informative